8:17 PM
Домашнє насильство.

Домашнє насильство – як себе вберегти

11 січня 2018 року набуває чинності закон “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”.

Доповнення до Кримінального кодексу повинно чітко розмежовуватись з адміністративною відповідальністю. Вказані дії повинні обов’язково інкримінуватися за сукупністю статей КК, від 121 до 125 “Спричинення тілесних ушкоджень різної ступеня тяжкості”. І цей факт підсилить відповідальність. Так як раніше у сімейному насиллі без введеної норми, це не діяло. Якщо цей закон гарантує кримінальне покарання до особи, яка застосувала насилля в сім’ї, то він повинен захищати особу потерпілого.

Як можна захистити права потерпілому?

  • Потрібно обов’язково фіксувати домашнє насилля за допомогою гаджетів.
  • При отриманні синців чи інших пошкоджень при побитті потрібно викликати швидку допомогу, яка зможе засвідчити наявність подряпин та синців. Після чого швидка повинна викликати поліцію.
  • Документування методів вчинення насилля за допомогою фото та відео фіксації.
  • Запис розмов, погроз, психологічного тиску на диктофон.

Це дозволить довести правоохоронцям, чи в залі суду, що над вами дійсно відбувалось фізичне, психологічне чи економічне насилля.

Доповнення до Кримінального кодексу наразі в більшій мірі захищає права потерпілої сторони. В даній ситуації варто проводити профілактичні роботи, які поки що не діють. Міністерство внутрішніх справ повинно дати вказівку в райвідділах поліції, щоб кожен дільничний інспектор поліції довів до людей факт зміни в Кримінальному кодексі та роз’яснив їх.

Проте, методи покарання залишаються незначними.

Українці бояться сили чи майнової відповідальності, а покарання громадськими роботами на 150-240 діб чи обмеження волі до 5 років не зупинить кривдника від продовження вчинення домашнього насильства.

Зміна пом’якшувальної обставини за “скоєння злочину стані душевного хвилювання внаслідок жорстокого поводження чи такого, що принижує честь та гідність…” значно ускладнює роботу для слідчого. Внаслідок цього тлумачення, слідчий зобов’язаний провести психіатричну експертизу. Чи було душевне хвилювання чи ні? Чи було воно внаслідок приниження гідності та честі чи ні?

Довести такий факт неможливо. Психіатри не можуть бути в конкретний момент вчинення насильства та фіксувати подібний стан. Це може призвести до фальсифікації та розповсюдження корупції.

Переглядів: 201 | Додав: krogulets-school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar